Prirodni recepti za produktivni kašalj – 3 provereno dobra prirodna leka

Prirodni recepti za produktivni kašalj mogu služiti kao prva sigurna pomoć kod takve vrste kašlja. On spada u najmanje prijatnu vrstu kašlja jer sa suvim kašljem ne morate proći kroz nedelju dana sluzi. Naravno, možda je to tip kašlja koji vas pokušava držati budnim noću, ali barem se suvi kašalj (više o suvom kašlju možete pročitati ovde) lako i bezbolno nosi sa pravim biljem, nema potrebe da iskašljujete bilo šta tokom nekoliko dana da biste se oporavili.

U principu kašalj je dobar za nas. Recimo, produktivan kašalj služi za razbijanja blokade i uklanjanja „bolesti“ u plućima. Potreban nam je kako bismo očistili patogene i sluz da se klice ne bi zarobile i izazvale ozbiljniju respiratornu infekciju.

Kod produktivnog kašalja se izbacuje mnogo sluzi pri svakom kašlju. Obično možete čuti mnogo sluzi u plućima (koji odaje zvuk vlažnog kašlja) pri disanju i pri kašljanju. Većina ljudi ne želi da iskašljava sluz, svakako nije prijatno.

Produktivni kašalj je pokušaj vašeg tela da iskašlje sluz iz pluća i nikada nije dobra ideja suzbiti ovu vrstu kašlja. To bi potencijalno moglo biti vrlo štetno i najverovatnije bi time produžili bolest ili čak omogućili da napreduje u nešto ozbiljnije poput upale pluća.

Nikada ne želimo da sluz ostane zarobljena u plućima duže nego što je potrebno.

 

Možete pročitati: Kako da imate dobar vid bez naočara (kompletan vodič)

 

Ovako zvuči produktivni kašalj:

 

Najbolji način za lečenje produktivnog kašlja je pomoć za brže poticanje protoka sluzi u telu i na taj način se uklanjanju infekcije i skraćuje se trajanje prehlade u grudima – čak i uporni vlažni kašalj! Prirodni recepti za produktivni kašalj mogu poslužiti za lečenje istog i možete ih pročitati u nastavku teksta.

Kada postoji naročito velika količina sluzi, za razređivanje sluzi koriste se stimulativni i difuzni ekspektoransi koji olakšavaju prirodnu funkciju tela da ga izbaci.

Opet, nikada ne želimo da koristimo bilje koje suzbija vlažni kašalj sa puno sluzi. Ovo samo čini da proces oporavka traje duže nego što bi trebalo.

Neki stimulativni ekspektoransi uključuju:

Razno bilje

• Oman – prijatnog je ukusa, odličan za jaku sluz i uspešno tretira vlažni kašalj
• Đumbir – odličan kao čaj ili pomešan u medu. Probajte oba načina
• Crni biber – dodajte u čajeve
• Ren – uvek je ključni dodatak jabukovom sirćetu koji je odličan za sve vrste kašlja
• Miloduh (izop) – zaista je ukusan u kombinaciji sa jabukovim sirćetom i medom
• Kajenski biber – dodajte ga u supe i čajeve u malim količinama zbog njegove ljutine
• Borove iglice – odličnog su ukusa kada se preliju sirćetom i medom
• Senf (slačica) – ova biljka je korisna kao oblog
• Očajnica – napravite domaće pastile
• Beli luk – može da odstoji u vodi i da se popije tečnost i pojede luk po želji, a može da se pojede sa medom
• Crni luk – odličan u medu

Možda ćete neke od ovih biljaka prepoznati kao pomalo začinjene ili ljutkaste. Ove biljke su odlične za brže izbacivanje sluzi iz pluća, a najviše pomažu zbog svoje ljutine gde podstiču prirodno vlaženje očiju i nosnih sluznica.

Stimulišući ekspektoransi su naročito dobri za lepljive i gnjecave vrste sluzi.

Ako se sluznice osuše, dobra je ideja upariti stimulišuće ekspektorans sa opuštajućim ekspektoransima poput bresta, korena belog sleza, lipe i trputca.

 

Možete pročitati: O prirodnim lekovima protiv bolova

 

Uporan kašalj sa šlajmom

 

Uz ova tri provereno dobra recepta, upornan kašalj sa šlajmom vam neće više predstavljati problem. Kašalj će se umiriti, a disanje će biti olakšano jer će se sekret razrediti i lakše izbaciti van.

 

I recept – Sirup od meda i belog luka

Potrebni sastojci:

• Blender
• Jedna glavica belog luka
• Šolja meda (kvalitetnijeg)

Priprema:

Sipajte čašu meda u blender. Čvrsto zatvorite poklopac i posudu stavite u vrelu vodu (ovo će med učiniti tečnijim i lakše se blenda). Dok se med zagreva, očistite beli luk. Barem nekoliko većih češnjeva. Kada završite, dodajte minimum jedan češanj sirovog belog luka, a poželjno bi bilo 3-4 češnja ili više ako možete da podnesete, u med i mešajte dok ne postane glatko. Sipajte med od belog luka u čistu teglu i uzimajte po kašiku kad god osetite potrebu.

II recept - Čaj od nane, limuna i meda

II recept – Čaj od nane, limuna i meda

Potrebni sastojci:

• 2 dl vrele vode
• Kašičica sušene nane
• Pola limuna
• Kašičica meda

Priprema:

U šolju stavite nanu i prelijte je sa vrelom proključalom vodom i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Nakon toga procedite i dodajte limun i med. Uvek sveže pripremajte i konzumirajte nekoliko puta u toku dana. Ovaj recept je pogodan i za decu koja mogu da koriste med.

 

Možete pročitati: O noćnim grčevima u nogama

 

III recept – Napitak od limuna, meda i bibera

Potrebni sastojci:

• Sok od jednog limuna
• Kašika meda
• Prstohvat crnog ili kajenskog bibera u prahu

Priprema:

Pomešajte limunov sok sa medom i dodajte mu malo bibera u prahu. Ovaj napitak pijte na svaka dva sata. Postoji velika šansa da u potpunosti umirite kašalj i razredite sluz za kratak vremenski period. Osobama koje imaju problem sa hemoroidima nije preporučljivo da upotrebljavaju ovaj napitak.

 

Prirodni recepti za produktivni kašalj mogu vam biti od velike pomoći ako na vreme, već kod prvih simptoma produktivnog kašlja, počnete da ih koristite.

 

Možete pročitati: Kako da brzo zaustavite krvarenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *