Evo kako da se prirodno otarasite komaraca

prirodno otarasite komaraca

Donosimo dva idealna načina kako da se prirodno otarasite komaraca!

Leto je idealno da provedete vreme na otvorenom prostoru sadeći cveće ili uživajući u večernjem obroku na terasi. Ali šta nije tako zabavno? Komarci.

Komarci pronalaze svoje žrtve prateći tragove ugljen-dioksida, koje proizvodimo dok izdišemo. Mnoge komercijalne zamke ih privlače sagorevanjem propana za proizvodnju ugljen-dioksida. Dok ugljen-dioksid dovodi komarce do vas kao mete, toplota je verovatno način na koji oni shvate gde da vas ugrizu. Komarci često biraju delove tela gde je krv blizu površine. Ovo bi uključivalo područja kao što su čelo, ručni zglobovi, laktovi i vrat.

Kako funkcioniše ova domaća zamka?
Jednostavna zamka je napravljena od plastične boce. Kvasac i šećerni mamac se stavljaju u bocu kako bi se stvorio oblak ugljen-dioksida koji mami komarce u zamku. Gladni komarci prate trag i uđu u bocu niz levak. Kada shvate da nema hrane, lete duž površine smeđe šećerne mešavine dok ne stignu do ivica boce. Tada polete uz bocu, ali njihov izlazak je blokiran obrnutim levkom (a ivica je obložena ljepljivom trakom).

Ova jednostavna zamka vam svakako može olakšati boravak na otvorenom i pomoći vam da se prirodno otarasite komaraca. Jeftina je i laka za pravljenje. Mamac je organski i bezbedan za decu i kućne ljubimce.

Nastavi sa čitanjem: Napravite sami sprej protiv komaraca

Najefikasnije sredstvo protiv komaraca

Domaća zamka za komarce

Potrebni sastojci:
plastična boca od 2 l
200 ml tople vode
50 g smeđeg šećera (ili belog)
1 g kvasca u prahu

Uputstvo za pripremu:
Stavite šećer u toplu vodu. Mešajte da se rastvori. Dodajte kvasac. Smeđi šećer hrani kvasac, koji zauzvrat oslobađa ugljen-dioksid, koji komarce privlači.
Odrežite vrh boce tamo gde počinje konusni deo. Skinite ceo vrh. Uklonite poklopac.
Dodajte svoj mamac .
Okrenite gornji deo i postavite ga u donji deo tako da izgleda kao levak. Obložite ivicu boce lepljivom trakom kako komarci ne bi imali slobodnog prostora da pobegnu. Uverite se da ima dovoljno prostora da dno levka ne leži na mamacu. Trebalo bi da ima dovoljno mesta da komarac leti okolo.
Kada se zamka napuni ili više ne privlači komarce, rastavite je, ispraznite i ponovo je napunite novim mamcem.

Nastavi sa čitanjem: Domaća krema za sunčanje – 2 recepta

Zaštita od komaraca

Zaštita od komaraca na terasi

Biljke sa mirisom limuna sadrže citronelu i veruje se da su odlični repelenti koji pomažu da se prirodno otarasite komaraca. Uzgajajte ove biljke u zemlji ili u saksijama oko vašeg ulaza i drugih spoljašnjih prostora gde provodite svoje vreme.

Međutim, efikasnost ovih biljaka je samo kada se lišće secka ili trlja, oslobađajući mirisne arome u vazduh. Prijatnog su mirisa i atraktivni dodaci bašti i terasi.

Takođe postoje i biljke koje imaju dugotrajne mirise kojima je potreban samo lagani povetarac da bi se proširile. Navešćemo ih u produžetku tekska.

18 biljaka protiv komaraca

1. Geranijum
Geranijum sadrži geraniol, koji komarci ne podnose. Geranijumi nisu otporni na hladnoću, ali možete ih uzgajati na otvorenom tokom letnjih meseci. Sunce im odgovara.

2. Matičnjak (limun trava)
Matičnjak sadrži veće količine ruzmarinske kiseline, zajedno sa citronelolom i geraniolom. Ruzmarinska kiselina se nalazi u ruzmarinu. Od matičnjaka se pravi odličan čaj koji umiruje. Inače se veoma se lako uzgaja. Kada se malo isecka, ispušta ulja u vazduh koja odbijaju komarce.

3. Lavanda
Lavanda sadrži pinen i linalol, od kojih oba čine lavandu odličnom biljkom protiv komaraca. Mnoga druga jedinjenja čine lavandu, ali ova dva su u velikoj meri odgovorna za odbijanje komaraca. Može da proizvede cveće u prvoj godini, ali listovi često sadrže isto toliko ulja koliko i cvetovi.

Nastavi sa čitanjem: Najbolji melem za opekotine od sunca

4. Neven
Neven sadrži jedinjenja koja dobro odbijaju komarce samim njegovim prisustvom u bašti. Neven je jednogodišnja biljka koja ima prelepu žutu i narandžastu boju.

5. Bosiljak
Bosiljak je odlična biljka protiv komaraca jer sadrži geraniol, između ostalih sastojaka.

6. Eukaliptus
Eukaliptus je ukrasan u većini područja i možete ga držati kao dekorativnu biljku. Eukaliptus sadrži uglavnom pinen i limonen i dobro je poznat kao repelent protiv komaraca.

7. Ruzmarin
Ruzmarin je dobro poznat kao kulinarska biljka. Sadrži ruzmarinsku kiselinu zajedno sa pinenom i borneolom, još jedno jedinjenje koje ih čini odličnim biljkama protiv komaraca.

8. Pepermint (nana)
Pepermint pretežno sadrži mentol, koji komarci ne vole. Uglavnom ga svi imamo u svom domu i možemo ga iskoristiti u svrhu odbijanja komaraca.

9. Mačja trava
Mačja trava podseća na nanu i između ostalog sadrži mentol.

10. Majčina dušica
Majčina dušica sadrži timol i može pomoći u odvraćanju komaraca.

11. Žalfija
Žalfija deluje kao biljka protiv komaraca jer sadrže cineol i kamfor. Da biste dobili najveću korist od nje, najbolje je da je spalite i pustiti da se dimi. Dim će oterati komarce.

Nastavi sa čitanjem: Sprečite ojed između butina

12. Kamilica
Kamilica je manja nežna biljka najpoznatija po čaju. Pinen je u velikoj meri odgovoran za njenu sposobnost da odbije komarce.

13. Potočarka
Potočarka važi za jednu od najboljih biljki kada je odbijanje komaraca u pitanju.

14. Crni i beli luk
Crni luk sadrži jedinjenja sumpora koja komarci ne vole. Beli luk takođe sadrži ova jedinjenja sumpora. Čini se da crni i beli luk uvek idu zajedno.

15. Origano
Origano sadrži timol i pinen, od kojih oba odbijaju komarce.

16. Petunije
Petunije su poznate i kao prirodni pesticid, jer odbijaju komarce, bube i brojne biljne vaši. Petunije je vrlo lako uzgajati, uspevaju bez previše truda, i u zemlji i u saksiji. Vole sunce.

17. Stolisnik
Stolisnik sadrži kamfor, još jedno jedinjenje koje odbija komarce.

18. Hrizanteme
Hrizanteme sadrže mnoga jedinjenja koja komarci ne podnose. Cvetaju kasnije i vesnik su jeseni.

Ovo su biljke koje vam u velikoj meri mogu pomoći da se prirodno otarasite komaraca!

Nastavi sa čitanjem: Prirodno lečenje osipa od znoja i vrućine

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *