Prirodno lečite sezonsku alergiju uz pomoć hrane i napitaka

prirodno lečite sezonsku alergiju

Iako je proleće najlepše od svih godišnjih doba, ono sa sobom nosi alergije, a u ovom tekstu ćete saznati kako da prirodno lečite sezonsku alergiju.

Sveža trava, procvetalo drveće, cveće i korov oslobađaju polen u vazduh u takozvanom prirodnom procesu oprašivanja, što dovodi do alergija koje nastavljaju da pogađaju ljude ne samo u sezoni proleća već i tokom celog leta. Curenje iz nosa, svrab u očima, peludna groznica, promene raspoloženja, nizak krvni pritisak, astma i zapušenost su neki od glavnih simptoma. Štaviše, sa promenom temperature, česta je pojava sezonskog gripa. Svaki cvet, drvo i korov oslobađaju polen, ali različiti pojedinci imaju različite reakcije na njega. Za neke ljude ambrozija može izazvati probleme, dok bi kod drugih trava mogla odmah izazvati nekoliko simptoma. Zbog toga je važno prepoznati okidače za probleme sa alergijom. Iako postoje brojni lekovi koji vam mogu pomoći u lečenju sezonskih alergija, prva pomoć na dohvat ruke su prirodni domaći lekovi koji su se pokazali kao efikasni i bez neželjenih efekata.

Nastavi sa čitanjem: Kako da umirite uznemireni stomak?

Biljni lek protiv alergije

Svaka hrana koja proizvodi prirodne i velike količine vitamina C, cinka, vitamina D, antioksidanata i drugih korisnih vitamina i minerala može ojačati imuni sistem i dobar je izbor za borbu protiv nazalnih alergija. Evo liste biljnih lekova koji će vam pomoći da prirodno lečite sezonsku alergiju:

1. Osvežavajuća pića od citrusa – Većina alergija nastaje tokom proleća kada je vrelina sunca svakim danom sve oštrija. Ovo takođe čini da želite da uživate u osvežavajućim hladnim pićima. Agrumi ne samo da mogu da daju energiju i osveže vaše telo, već sadrže i dobre količine vitamina C, koji pomaže u borbi protiv sezonskih alergija jačajući vaš imuni sistem. Zato obavezno uključite ovo voće u svoju svakodnevnu ishranu.

2. Tečnost crvenog luka – Luk sadrži hemijsko jedinjenje rastvorljivo u vodi pod nazivom kvercetin, za koje je poznato da smanjuje količinu histamina koji proizvodi telo, čime se smanjuju simptomi alergija. Kada udišete polen, vaše telo odmah oslobađa hemijsko jedinjenje zvano histamin, koje pokreće imunološke reakcije u telu. Kao takva se oslobađaju antitela koja se bore protiv alergena. Ali oslobađanje histamina takođe izaziva određene reakcije u telu, koje doživljavamo kao simptome alergije, kao što je kijanje, itd. Luk je prirodna verzija antihistaminika. Kvercetin takođe deluje kao bronhodilatator, otvara disajne puteve i pomaže vam da lakše dišete.

Nastavi sa čitanjem: Kako skratiti trajanje prehlade?

3. Borovnice i maline – One sadrže vitamin C i flavonoide, koji mogu ublažiti neke od histaminskih odgovora na alergije. Iako je organsko najbolje, dobro oprane konvencionalno gajene verzije ovog voća su odličan i zdrav dodatak. Konzumirajte porciju od 1/2 šolje jednom ili dva puta dnevno.

4. Jabuke i orasi – Orasi su svakodnevna užina u kojoj možete da uživate kako biste olakšali simptome alergije. Pošto imaju visok sadržaj magnezijuma, pomažu u suzbijanju kašlja. Njihov sadržaj vitamina E može ojačati imunitet i zaštititi telo od reakcije na alergene. Jabuke imaju vitamin C i flavonoide. Takođe kao i luk, sadrže kvercetin i prirodno smanjuju proizvodnju histamina. Nekoliko studija je potvrdilo jedna (organska) jabuka dnevno zaista sprečava alergije.

5. Vruća i začinjena hrana – Ova vrsta hrane ima tendenciju da razblaži sekreciju sluzi u vašem nosu, čineći tako nos čistijim i jasnijim. Ovo vam omogućava da dišete efikasnije. Dok konzumirate začinjenu hranu, vaše telo će prirodno osloboditi sluz koji začepljuje vaše telo. Jela napravljena od kajenske paprike, svežeg đumbira, piskavice, rena i luka, mogu pomoći da se razblaži sluz i otvore nosni prolazi. Kapsaicin koji se nalazi u začinjenoj hrani, uključujući kajensku papriku, može delovati desenzibilizacijom nazalnih nervnih vlakana. Ali zapamtite, višak svega je takođe štetan za zdravlje. Umerenost je ključ!

6. Čaj od koprive i nane – Ovaj čaj pomaže u snižavanju krvnog pritiska, ublažavanju artritisa i borbi protiv sezonskih alergija. List koprive se koristi za obolele od polenske groznice jer se veruje da smanjuje količinu histamina u telu. Pepermint sadrži vrstu flavonoida, koji pomaže u inhibiciji aktivnosti i lučenja antiinflamatornih enzima, kao što su histamini i smanjuje nelagodu koja dolazi sa njima.

Nastavi sa čitanjem: Prirodni inhalator za nos

Biljni lek protiv alergije

7. Med – Ova slatka poslastica dobija različita mišljenja kada je u pitanju ublažavanje nazalnih alergija, ali možda vredi pokušati. Misao iza toga je da pčele sakupljaju polen, a polen stoji iza alergija, tako da ako redovno jedete med, telo bi se moglo naviknuti na alergen i neće reagovati na alergiju. Problem sa ovom teorijom je u tome što je polen koji izaziva alergijski rinitis, astmu i alergijski konjunktivitis samo od biljaka koje se oprašuju vetrom, a med ne sadrži značajnu količinu polenovog alergena – to je uglavnom šećer i alergeni su uglavnom proteini. Zato je preporuka pčelinji polen. Kupite ga sezonski i počnite sa jednom do dve granule, do jedne kašičice dnevno.

8. Jabukovo sirće – Popijte ga da povećate svoj kalijum, što će pomoći u uklanjanju curenja iz nosa. Jabukovo sirće pomaže u razbijanju sluzi u telu, omogućavajući vam da ponovo dišete. Ali najpre pokušajte da ga razblažite vodom ili limunovim sokom.

9. Eterično ulje eukaliptusa – Osušeni listovi ove biljke prave mirisno ulje koje se obično koristi za ublažavanje alergija, zbog svoje sposobnosti da smanji upalu. Studija je pokazala da je koristan za respiratorne probleme kao što je astma. Stavljanje u malu činiju da isparava u vašoj blizini ili utrljavanje oko tri kapi na grudi moglo bi vam pomoći da lakše dišete.

Nastavi sa čitanjem: Idelane namirnice za dugotrajno skladištenje

Najbolji lek za alergiju na polen

Prirodno lečite sezonsku alergiju uz sredstvo koje pomaže u borbi sa prolećnim alergijama, a zove se crni kim, a zovu ga i crni kumin, kao i ćurekot. Najlakše se konzumira u vidu ulja.

Ulje crnog kima je prirodni regulator alergijskog stanja. Odličan je i za prevenciju i za lečenje alergija. Najefektniji je ako se koristi pre nastupanja sezone alergije (nekoliko meseci ranije). Na ovakav način ćete organizam unaprad ojačati i pripremiti za nastupajući alergijski period. Dugoročnom primenom ovog ulja, na ovakav način ćete umanjiti alergijske simptome i čak ih u potpunosti eleminisati. Ulje crnog kima najbolje deluje protiv alergija disajnih organa (astma, bronhitis, upala grla, itd.).

Način primene:

Kada su u pitanju alergije, najbolje je započeti sa tretmanom nekoliko meseci pre perioda polinacije jer se najbolji rezultati postižu nakon 8 do 12 nedelja redovne upotrebe. U tom periodu se uzimaju 2 puta po 25 kapi dnevno. Sa početkom sezone preći na najjaču dozu od 3 puta po 25 kapi dnevno. Nastaviti sa terapijom tokom cvetanja biljke koja je odgovorna za alergijsku reakciju. Tokom jeseni ili zime napraviti pauzu od nekoliko meseci.

Nastavi sa čitanjem: Kako da lečite aterosklerozu?

Nekoliko saveta da se spasite od alergija:

  • Izbegavajte otvaranje prozora jer će alergeni uleteti u vašu kuću i naseliti se na sve
  • Mašina koja suši vašu odeću može doprineti alergijama jer se polen lepi za nju i samim tim se zalepi za vašu odeću i vas
  • Na kraju dana se istuširajte hladnijom vodom jer će ona isprati svaki polen koji se zaglavio na vašoj kosi ili koži

Izvor

2 thoughts on “Prirodno lečite sezonsku alergiju uz pomoć hrane i napitaka

  1. Lejla says:

    Mnogo stvari koje procitam je meni prirodno i logicno doslo jos detinjstvu. Recimo kad udjem u kucu i operem ruke, obvezno operem i lice. A dodatno nekad isperem nos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *