Sprečite i lečite ojed između butina na prirodan način

lečite ojed između butina

Kako da sprečite i lečite ojed između butina? Pokušaćemo da obrazložimo.

Unutrašnjost butina je uobičajeno područje za ojed i osip svih vrsta. Ovo područje ima tendenciju da bude vruće, mračno i znojno sa ograničenim protokom vazduha. To ga čini savršenim leglom za razmnožavanje bakterija i gljivica.

 

Unutrašnja strana butina takođe može imati iritacije kože zbog trenja i izlaganja alergenima u materijalu odeće ili deterdžentima. Ojed na unutrašnjem delu butina pogađa i muškarce i žene, mada se određene vrste – na primer svrab – češće se javljaju kod muškaraca, dok druge vrste pogađaju više žene.

Dobijanje ojeda na unutrašnjoj strani butine najčešći je problem gotovo svih. Delimo sa vama nekoliko saveta kako da lečite ojed između butina na prirodan način.

 

Kako izlečiti ojed između nogu

Kako izlečiti ojed između nogu

Koristite vazelin

Kao što je gore pomenuto, previše trenja može prouzrokovati ojed. Dakle, ako hodate ili vežbate noseći usku odeću, vaša koža može da se istroši. Kožu možete podmazati trljajući malo vazelina između butina kako biste izbegli ovaj bolan problem. Izbegavajte kreme sa mirisima koje će vas verovatno više iritirati.

 

Koristite talk (baby puder) u prahu

Takođe možete razviti crvene i bolne mrlje na koži ako se prekomerno znojite, jer vlaga može razbiti gornji sloj kože, čineći je iritiranom i bolnom. To možete sprečiti dodavanjem sloja zaštite na kožu od znojenja. Jednostavno pospite malo talka između nogu pre nego što krenete van. Takođe možete naneti antiperspirant u stiku na osetljivo područje kako biste sprečili trenje butina.

 

Adekvatna garderoba

Vaša koža se može nadražiti i zbog vrste garderobe za vežbanje. Zato ne nosite široke pamučne pantalone jer će tokom treninga zadržati vlagu i iritirati vašu kožu. Odlučite se za tkaninu koja upija vlagu i prianja uz vaše telo.

Tokom dana, kada ne vežbate, nosite nešto lagano. Uvek nosite prozračne tkanine poput pamuka ili platna. Tkanina neće pogoršati ojed.

 

Ovsena kupka

Lečite ojed između butina u ovsenoj kupki. U najlonski unihop sipajte 1 do 2 šolje ovsenih pahuljica da prekriju ojed između butina. Dobro navucite unihop da ovsene pahuljice ostanu fiksirane. Pustite mlaku vodu tako da voda prolazi kroz pahuljice dok puni kadu. Potopite se 15 do 20 minuta i osušite kožu. U slučaju da nemate kadu, postupak možete zameniti tuširanjem. Činite to jednom dnevno.

Umirujuća kupka je posebno korisna ako je područje dosta iziritirano.

 

Očistite ojed

Ako već imate ojed, opredelite se za nežno sredstvo za pranje tela koje će očistiti osetljivo područje bez ribanja. Razmislite o upotrebi uljanog sapuna na biljnoj bazi. Potražite sapun napravljen od biljnog ulja (poput masline, palme ili soje), biljnog glicerina ili biljnih maslaca (poput kokosa ili shea).

Operite i isperite toplom ili hladnom vodom, vodeći računa da sapun potpuno isperete. Dodatni zaostali sapun mogao bi još više da iritira vašu kožu.

Obavezno se kupajte odmah nakon puno znojenja. Ovo sprečava da se vlaga zaglavi u području ojeda.

Neka vaša koža bude suva. Nakon kupanja dobro osušite osetljivo područje. Uzmite čisti pamučni peškir i nežno tapkajte kožu. Trljanje bi moglo iritirati ojed. Takođe možete koristiti fen za kosu na najnižoj temperaturi da potpuno osušite željeno područje.

Važno je da područje bude suvo i bez znoja. To je zato što je znoj bogat mineralima koji mogu vaš ojed na koži učiniti još gorim.

 

Najbolje za ojed kod odraslih

Najbolje za ojed kod odraslih

Podmažite kožu. Noge držite vlažnim kako se ne bi trljale jedna o drugu. Koristite prirodno mazivo poput bademovog ulja, ricinusovog ulja, lanolina ili ulja nevena. Uverite se da je vaša koža čista i suva pre nego što nanesete ulje.

Nanesite ulje najmanje dva puta dnevno ili češće ako primetite da se ojed nije umirio.

 

Dodajte esencijalno ulje u mazivo. Iako je podmazivanje kože važno, možete primeniti i biljna esencijalna ulja koja imaju lekovita svojstva. Takođe možete dodati lekoviti med zbog njegovog antibakterijskog i antigljivičnog svojstava.  Da biste koristili bilje, dodajte 1 do 2 kapi bilo kog od sledećih ulja u 4 kašike maziva:

Ulje kalendule: ulje ovog cveta može zaceliti rane na koži i deluje protivupalno.

Kantarion: obično se koristi za lečenje depresije i anksioznosti, ali se tradicionalno koristi za lečenje iritacije kože. Deca i trudnice ne bi smeli da koriste kantarion.

Ulje arnike: Potrebno je više studija da bi se razumela lekovita svojstva ovog biljnog ulja napravljenog od cvetnih glava. Deca ili trudnice takođe ne bi smeli da koriste ulje arnike.

Ulje stolisnika: ovo esencijalno ulje biljke stolisnik ima protivupalna svojstva i podržava zarastanje kože.

Neem ulje: ima antiinflamatorna svojstva i zarastanje rana. Takođe se uspešno koristi kod kože sa opekotinama.

 

Napomena *

Testirajte smešu na koži. Pošto je vaša koža već osetljiva, trebalo bi da utvrdite da li će mešavina biljnih ulja izazvati alergijsku reakciju. Umočite vatu u svoju mešavinu i natapajte malu količinu na unutrašnjost lakta. Preko njega stavite zavoj i sačekajte 10 do 15 minuta.  Ako ne primetite reakciju (poput osipa, peckanja ili svraba), smešu možete bezbedno da koristite tokom celog dana. Pokušajte da ga primenite najmanje 3 ili 4 puta kako biste osigurali lečenje ojeda.

Ove biljne smeše se ne smeju koristiti kod dece mlađe od 5 godina.

 

Svrab između butina

Svrab između butina

Stavite hladne obloge kako biste ublažili iritaciju i smanjili svrab. Pomažu i ovsene kupke.

Izbegavajte sve što mislite da može iritirati vašu kožu i može prouzrokovati svrab između butina.

Ojed na unutrašnjem delu butina je uobičajen, ali većina nije ozbiljna. Preduzimanje mera predostrožnosti, vežbanje jednostavnih metoda prevencije i traženje brzog lečenja uveliko će pomoći u sprečavanju ojeda na unutrašnjoj strani butine – ili u brzom rešavanju ako on izbije.

 

Ukratko

Postoje desetine promena u načinu života koje možete primeniti da biste sprečili razvoj ojeda na unutrašnjoj strani butine ili ubrzali zarastanje ako ojed već postoji. To uključuje:

Održavanje područja suvim. Obavezno se temeljno osušite nakon kupanja i nakon nošenja neupijajućih tkanina – obično sintetičkih materijala poput poliestera ili mešavine poliestera i pamuka. Takođe se presvucite što je pre moguće nakon što ste vežbali ili se oznojili.

Oblačenje prikladno za vremenske prilike. Prekomerno oblačenje može dovesti do ojeda.

Izbegavajte vruće tuševe ili kupke. Najbolje je kupanje umerenom vodom.

Izbegavanje deljenja ličnih predmeta. Naročito predmeti poput peškira ili odeće.

 

Pogledajte sledeće članke: 

Idealan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina u ishrani

Himalajska so upotreba i svi njeni benefiti korišćenja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *