Ojačajte srce pravilnom ishranom – kombinujte ove 3 namirnice

Ojačajte srce pravilnom ishranom

Ojačajte srce pravilnom ishranom i sprečite potencijalne bolesti. Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti muškaraca i žena širom sveta, ali se u velikoj meri mogu sprečiti. Krvni pritisak je najbitniji za zdravo srce. Rizik od kardiovaskularnih bolesti je snažno povezan sa povećanjem krvnog pritiska, čak i kada je on još uvek u granicama normale.

Naučite kako možete konzumirati ove tri namirnice svakog dana kao deo svoje zdrave rutine za jače srce!

Evo tri protokola hrane za poboljšanje cirkulacije krvi:
Jedite povrće bogato nitratima u nekoliko obroka ili u jednom obroku nekoliko sati pre vežbanja.
Nabavite organski kakao i konzumirajte oko 30 grama kakao praha ili 40 grama tamne čokolade sa 75% kakaa.
Uzmite 3 do 6 čena belog luka (ili suplement sa ekstraktom belog luka) tokom nekoliko obroka.

Možete pročitati o: Noćnim grčevima u nogama

Dakle, kako ove tri namirnice rade zajedno kako bi poboljšale protok krvi?
Povrće bogato nitratima, kakao i beli luk sinergijski poboljšavaju vaš kardiovaskularni sistem. Nitrati povećavaju nivo azot oksida u krvi koji poboljšava protok krvi. Kakao pomaže u održavanju visokog nivoa azot oksida. Beli luk pojačava signalizaciju za veću proizvodnju azot oksida i na taj način vam srce može biti snažnije!

Ojačajte srce pravilnom ishranom uključujući ova tri blaga prirode:

Hrana za jačanje srca

1. Nitrati

U nekom trenutku ste možda bili upozoreni da se klonite nitrata u hrani, ali ta opšta izjava je pomalo pogrešna. Dok sintetički konzervansi, poput natrijum nitrata, mogu izazvati zdravstvene probleme, prirodno prisutni nitrati u povrću i voću mogu doprineti vašem zdravlju.

Nitrati se obilno nalaze u cvekli i zelenom lisnatom povrću. Ovo povrće se može jesti ili piti u vidu soka ili smutija tokom nekoliko obroka. Ako vežbate, najbolje je da se piju sat vremena pre vežbanja.

Povrće bogato nitratima je: rukola, mirođija, zelje, spanać, blitva, repa, rabarbara, cvekla, celer, slačica, rotkvica, zelena salata, potočarka, kelj i peršun.

Možete pročitati o: Prirodnim lekovima za produktivni kašalj

Kuvanje povrća smanjuje nitrate za 50%, ali istraživači kažu da je to i dalje dovoljno za unapređenje zdravlja srca.
Većina povrća bogatog nitratima takođe je bogata oksalatima.
Kod zelenog lisnatog povrća, listovi su bogati vitaminom K1, koji pomaže pri zgrušavanju krvi, pa bi mogao smanjiti efikasnost razređivača krvi, posebno antikoagulansa.

2. Kakao

Kakao u prahu sadrži gvožđe, cink i selen. Ovi minerali pomažu vašem telu da dobro funkcioniše i jačaju vaš imunološki sistem.

Flavonoli, vrsta flavonoida koji se nalazi u tamnoj čokoladi, pomažu u zaštiti od srčanih oboljenja snižavanjem krvnog pritiska, poboljšanjem protoka krvi i sprečavanjem oštećenja ćelija. Kakao u prahu takođe sadrži polifenole, antioksidanse koji pomažu u poboljšanju nivoa holesterola i šećera u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Možete pročitati o: Prirodnim lekovima za suvi kašalj

Kakao može smanjiti visoki krvni pritisak poboljšanjem nivoa azotnog oksida.
Kakao u obliku praha i u obliku tamne čokolade, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšavanju protoka krvi.

Kakao takođe obiluje antioksidansima i  poseduje antiinflamatorna svojstva i na taj način sprečava upale u telu.

Zeleno lisnato povrće i beli luk

3. Beli luk 

Na kraju, beli luk pojačava signalizaciju azot oksida. Međutim, njegovi efekti na smanjenje krvnog pritiska uglavnom su posledica drugog jedinjenja vodonik sulfida. Bez obzira da li se jede kao deo obroka ili nakon njega, beli luk je moćna namirnica koja pomaže u opuštanju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska.

Možete pročitati: Kako da brzo zaustavite krvarenje

Da biste povećali ovaj efekat, obavezno prvo isecite ili zdrobite čen, kako biste pojačali zdravstveni efekat luka pre nego što ga skuvate ili pojedete sirov. Ako vam se ne dopada miris ili ukus belog luka, ili ako želite da izbegnete jak dah koji nastaje konzumiranjem jednog ili više čena, možete izabrati suplement sa 600 do 1.200 mg ekstrakta belog luka dnevno.

Kod osoba sa visokim holesterolom, konzumacija belog luka dva meseca ili više može smanjiti ukupni, kao i LDL holesterol, i blago povećati HDL. Pošto poboljšava nekoliko kardiovaskularnih parametara, beli luk je dobra hrana za zaštitu srca.

Ojačajte srce pravilnom ishranom koja obiluje belim lukom.

Kako ojačati srce?

Srce možete ojačati ako gore navedene namirnice jedete svakodnevno.
Vaše srce može efikasnije pumpati krv, a da pritom ne opterećuje vaše telo, jer se svaki sastojak u ovoj dijetalnoj kombinaciji nadopunjuje i efikasno širi krvne sudove i smanjuje krvni pritisak.

Možete pročitati o: Prirodnim lekovima iz kuhinje protiv bolova

Pored ovih namirnica, navešćemo još 6 korisnih načina kako da srce održite zdravim:

1. Krećite se
Vaše srce je mišić i kao i kod svakog mišića, vežba ga jača.
Prvi korak je da odredite ciljnu brzinu otkucaja srca, a zatim pronađite aktivnost u kojoj uživate i koju možete da praktikujete na duže staze.

2. Prestanite da pušite
Prestanak pušenja je težak. Ali znate da je važno prestati, a jedan od najvećih razloga je to što je to povezano sa srčanim oboljenjima.

4. Ne zaboravite na čokoladu
Dobre vesti: čokolada i vino (u malim količinama) doprinose zdravlju srca.

5. Ne prejedajte se
Jedenje velike količine hrane odjednom dovodi do prelaska krvi iz srca u digestivni sistem. Stvara se brži i nepravilan srčani ritam, koji može dovesti do srčanog udara ili zatajenja srca.

6. Manje stresa
Postoji više od 1400 biohemijskih odgovora na stres, uključujući porast krvnog pritiska i ubrzani rad srca. Ako ne upravljate stresom, to može stvoriti dodatni stres i zarobiti vas u ciklusu stresa.

Možete pročitati o: Idealnom odnosu omega 3 i 6 masnih kiselina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishSerbian