Održavanje i nega nakita – Očisti nakit kao profesionalac

Održavanje i nega nakita

Održavanje i nega nakita je jednostavna i efikasna uz pomoć ručno pravljenog domaćeg sredstva. Komercijalna sredstva za održavanje nakita su skupa i puna hemikalija, dok je ovo u potpunosti prirodno.

Nakit bi trebalo da blista, ali izlaganje prašini i prljavštini, losionima i sapunima, čak i vazduhu i vlazi, vremenom mogu zatamniti vaše omiljene komade nakita i lišiti ih sjaja.

Srećom, većinu predmeta u kutiji za nakit moguće je očistiti bez odlaska kod profesionalnog zlatara. Vratite umrtvljeno srebro i tamno zlato u ono što je bilo ranije, neka drago kamenje poput dijamanata ponovo blista, i učinite da biseri ponovo izgledaju sjajno.

Održavanje i nega nakita je laka ako pratite sledeća uputstva:

Nastavi sa čitanjem: Sjajna i mirisna kosa u tri koraka

 

Kako očistiti nakit

  • Vratite sjaj zlatnom nakitu

Sjaj zlatnom nakitu možete vratiti na sledeći način:

Pomešajte 1 kašičicu tečnosti za pranje sudova i 1 šolju tople vode.
Dodajte 1/2 kašičice sredstva za čišćenje domaćinstva na bazi amonijaka (poput sredstva za čišćenje stakla).
Potopite svoj nakit u rastvor na oko 5 minuta, a zatim nežno istrljajte mekom četkicom za zube.
Osušite na vazduhu ili pažljivo obrišite peškirom, papirnim ubrusom ili običnom krpom. Za teško dostupna mesta, pokušajte da koristite čačkalicu ili konac za zube.
Gledajte kako svetluca!

Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu dok nosite zlatni nakit:

– Zlato je meki metal koji je podložan ogrebotinama i udubljenjima. Zato vodite računa o svojim zlatnim prstenovima, satovima i narukvicama dok ih nosite i skidajte ih dok se bavite sportom.

– Hlor je najgori neprijatelj zlata, on će oslabiti strukturu vašeg zlatnog nakita i na kraju dovesti do njegovog lomljenja. Obavezno ga skinite pre nego što odete na bazen ili u spa centar.

– Pokrijte ga ili skinite  tokom čišćenja kuće jer sredstva za čišćenje u domaćinstvu sa kiselinama ili abrazivima će oštetiti završnu obradu vašeg nakita. Obavezno koristite gumene rukavice dok čistite (preporučujemo da to ipak uradite da biste zaštitili kožu) ili u potpunosti uklonite nakit.

– Stavite svoj nakit kada završite sa šminkanjem, parfemom, lakom za kosu i losionima jer mogu oštetiti vaše zlato. Obavezno sve ovo obavite pre stavljanja nakita da biste ograničili njegovu izloženost.

– Skinite ga pre kupanja jer dok se kupate može dovesti do nakupljanja sapuna koji će izazvati film na vašem nakitu.

– Koristite kutiju za nakit koja je obložena tkaninom. U slučaju da je nemate, umotajte svaki komad svog nakita pojedinačno u mekanu tkaninu. Ovo sprečava da se on zapetlja ili ogrebe.

Nastavi sa čitanjem: Trikovi za čišćenje kuhinje bez hemikalija

  • Nega bisera

Održavanje i nega nakita kao što su biseri se mnogo razlikuje od drugog nakita sa dragim kamenjem i dijamantima. Biseri su prvobitno rođeni u vodi i imaju ogromnu korist od upijanja ulja koje vaša koža prirodno luči tokom dana.

Nežno ih obrišite mekom krpom da biste uklonili znoj, parfem, višak ulja ili prljavštinu pre nego što ih odložite.
Bisere treba čuvati dalje od drugih predmeta ili nakita koji mogu ogrebati njihovu površinu. Umotajte ih u lan, meku tkaninu ili stavite u mekanu kesu.
Nemojte čuvati bisere u hermetički zatvorenom pakovanju kao što je plastična kesa: zapamtite, njima je potrebna vlaga. Ako je okruženje previše suvo, biseri mogu popucati. Ako ih stavljate u sef ili u toplo okruženje, ostavite vlažnu krpu u njihovoj blizini i pokušajte da ih izvadite odatle što je pre moguće.

Držite bisere dalje od izbeljivača, hlora, vodonik peroksida, sirćeta, amonijaka, laka za kosu, parfema i kozmetike, jer će ove supstance oštetiti njihovu površinu i poješće rupe u bisernom sedefu.
Uklonite ih pre vežbanja da biste ih zaštitili od znoja.

Ne potapajte svoje bisere u vodu, što znači bez tuširanja ili plivanja sa njima. Natapanje svile na koju su nanizani dovodi do toga da se rasteže i rano puca.
Izbegavajte da okačite bisernu ogrlicu na kuku za skladištenje nakita; ovo nepotrebno opterećuje svilu i rasteže ogrlicu.
Nosite ih makar jednom u dve do tri godine. Uverite se da je svaki posebno povezan, najbolje sa svilom, kako ne bi došlo do trenja.

Zaštitite ih tako što ćete ih staviti nakon nanošenja kozmetike, losiona, parfema i laka za kosu.
Ne testirajte njihovu originalnost grizući ih zubima.

Nastavi sa čitanjem: Sredstva za čišćenje tepiha i odstranjivanje mrlja

Nega bisera

  • Nega i poliranje srebrnog nakita

Poliranje srebrnog nakita:

Kada vaš omiljeni komad srebrnog nakita izgleda tamno, poželećete da znate kako da ga očistite, a da ga ne uništite. Na sreću, to je lako učiniti. Možete vratiti sjaj svom srebrnom nakitu tako što ćete ga dva do tri sata potopiti u 1/2 šolje sirćeta pomešanog sa 2 kašike sode bikarbone. Zatim isperite pod hladnom vodom i dobro osušite.

Nega srebrnog nakita:

– Za sjaj: da biste zadržali sjajan izgled vašeg srebra, preporučujemo da ga jednom u dve nedelje nežno obrišete mekom, suvom krpom. Ovo brisanje sprečava njegovo tamnjenje.

– Očistiti nakon upotrebe: oprati srebrni nakit odmah nakon upotrebe, posebno ako je došao u kontakt sa sirćetom, limunom, vinom ili solju. Nakon pranja, osušite mekom krpom.

– Mrlje od voska: vosak koji je došao u kontakt sa srebrom može se isprati toplom vodom.

– Sprečavanje ogrebotina i udubljenja: nemojte čistiti abrazivnim sredstvom ili bilo kojim proizvodom koji može ogrebati srebrni nakit.

– Čuvanje: izbegavajte izlaganje srebra direktnoj sunčevoj svetlosti ili direktnom izvoru hladnoće ili toplote. Predmeti od čistog srebra postaju tamni oksidacijom sa vazduhom, pa se kao takvi čuvaju u staklenim vitrinama ili na zatvorenim mestima.

Nastavi sa čitanjem: Napravite domaći prašak za mašinsko pranje suđa

  • Kako očistiti dijamantski nakit

Nošenje dijamantskog nakita, koji ne skidate dok se tuširate ili u svakodnevnim aktivnostima, su samo neki uobičajeni načini na koje se on zaprlja. Oživite svoje dijamante i održite ih što je moguće blistavijim pomoću naših saveta koje možete primeniti u toplini svog doma. Čišćenje dijamantskog nakita zvuči kao težak zadatak, ali je zapravo iznenađujuće jednostavno i može dovesti do nekadašnjeg stanja za nekoliko minuta.

Stavite dijamantski nakit u posudu sa toplom vodom.
Dodajte tečnost za pranje sudova bez mirisa ili blagi tečni sapun.
Promešajte i ostavite da odstoji do 30 minuta.
Isperite  i osušite ga čistom krpom.
Koristite dečju četkicu za zube da uklonite sve ostatke.

Nastavi sa čitanjem: Napravite prirodni omekšivač za veš

Održavanje i nega nakita može se sa lakoćom primenjivati kod kuće po potrebi.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *