Kako napraviti prirodni omekšivač za veš od 2 sastojka? – Isplativo i zdravo

Kako napraviti prirodni omekšivač za veš

Kako napraviti prirodni omekšivač za veš od 2 sastojka koji nema jake hemijske mirise poput kupovnih, a da je neškodljiv i prirodan? I zašto praviti omekšivač?

Prva i najbitnija činjenica je da su hemijski parfemi u komercijalnim proizvodima za čišćenje zaista opasni. Kod prirodnog omekšivača dobijate mekan veš, prirodne mirise, ušetedu kućnog budžeta i najbitinije je da time čuvate zdravlje najmilijih.

 

Možete pročitati: Dobar vid bez naočara – kompletan BESPLATNI vodič – vežbe + ishrana

 

Sirće kao omekšivač

sirće kao omekšivač

Sirće je najbolji domaći omekšivač.

Osim što je prirodni omekšivač, uklanja i ostatke praška u mašini za pranje veša i smanjuje statičnost u sušilici. Možete sipati sirće direktno u dozator za omekšivač u mašinu za pranje veša. Ponekad u sirće u dozatoru za omekšivač dodajte 1 – 2 kapi svog omiljenog esencijalnog ulja.

Pokušajte sa kombinacijama svojih omiljenih ulja u vešu. Narandža je nežna i bori se protiv mrlja, lavanda nudi umirujući efekat, a pepermint može pomoći u borbi protiv jakih mirisa na odeći.

 

Možete pročitati: Recept za najbolji domaći melem za opekotine od sunca + bonus

 

Prirodni omekšivač za veš

Prirodni omekšivač za veš

Sastojc i prirprema:

1 litar belog sirćeta (Razblažena sirćetna kiselina 9%)
10 kapi esencijalnog ulja lavande (može i kombinacija pomorandže i limuna, kao i ulja peperminta za okrepljujući miris mente)

Vreme pripreme – 1 minut.

Pomešati belo sirće sa esencijalnim uljem lavande (po želi dodati esencijalno ulje pomorandže, limuna i mente).

Kako napraviti prirodni omekšivač za veš? – Lako, zar ne?

 

Uputstvo za upotrebu:

Pre svake upotrebe dobro promućkajte i dodajte u dozator za omekšivač.

Koristite ½ šolje kod manje količine veša, dok je za veću količinu veša potrebno ⅔ šolje.

 

Napomena:

Kad se veš osuši, nećete osetiti sirće iz ovog domaćeg omekšivača. Esencijalna ulja koristimo zbog njihovih antibakterijskih svojstava i za dezinfekciju veša. (Lavanda, pomorandža, limun i pepermint su svi antibakterijski.) Poznato je i da esencijalna ulja poput limuna i pomorandže čine veš svetlijim i bore se protiv mrlja. Slobodno izostavite esencijalna ulja ako želite, jer je sirće takođe antibakterijsko.

 

Možete pročitati: Domaća krema za sunčanje od 3 sastojka, 2 recepta i 1 minut pripreme

 

Sušilica i statički elektricitet

Sušilica i statički elektricitet

Sušilice za veš su dosta praktične i prava pomoć kada je u pitanju brzo sušenje veša, a naročito zimi. Jedini problem je da kada veš iz nje izađe, bude bez mirisa i pun statičkog elektriciteta.

Za prirodne mirise veša iz sušilice, možete iseći pamučnu tkaninu na male kvadrate od oko 12 – 13 cm. Na tkaninu dodajte 3 – 5 kapi esencijalnog ulja i ubacite ga u sušilicu sa vešom.

Ovu pamučnu tkaninu za sušilicu možete koristiti za 2 ili 3 sušenja veša, svaki put dodajući još 3 kapi svog omiljenog esencijalnog ulja. Operite tkaninu nakon nekoliko upotreba i eksperimentišite sa novim mirisom. Možete probati ulje lavande, limuna ili grejpa.

 

Evo šta možete da učinite da smanjite vreme sušenja i da otklonite statički elektricitet:

– Koristite čiste teniske loptice da biste omekšali veš i ubrzali sušenje

– Navlažite ruke vodom dok izvlačite veš iz mašine za sušenje i time smanjite statički elektricitet

– Lopta aluminijumske folije u sušilici čini čuda za smanjenje statičkog elektriciteta! Pretvara se u lepu glatku kuglu i može se staviti u sušilicu sa puno veša

– Osušite sintetičku tkaninu dok ne bude malo vlažna, a zatim je okačite da se potpuno osuši. Ovo smanjuje nabore i eliminiše statičko prijanjanje

 

Možete pročitati: Prirodna zaštita od komaraca u vidu spreja, biljaka, ulja i vitamina

 

Omekšivač za veš

Omekšivač za veš

Nedavna studija otkrila je da mnogi najprodavaniji proizvodi za čišćenje sa komercijalnim mirisima – uključujući osveživače vazduha, deterdžente za pranje veša, omekšivače, sušare, dezinfekciona sredstva, deterdžente za suđe, univerzalna sredstva za čišćenje, sapune, sredstva za dezinfekciju ruku, losione, dezodoranse i šampone – emituju više od 100 isparljivih organskih jedinjenja (HOS), uključujući i ona koja su klasifikovana kao toksična ili opasna.

Čak i proizvodi koji se reklamiraju kao „zeleni“, „prirodni“ ili „organski“ mogu ispuštati hemikalije kao i standardni.

Studija gde je prosečan broj ispuštenih HOS-a bio 17. Svaki proizvod emituje 1 – 8 toksičnih ili opasnih hemikalija, a blizu polovine (44%) stvara najmanje 1 od 24 kancerogenih opasnih zagađivača vazduha, kao što je acetaldehid, 1.4 – dioksan, formaldehid ili metilen hlorid. Ovi opasni zagađivači vazduha nemaju siguran nivo izlaganja. Od 133 otkrivena VOC-a, samo je etanol naveden na bilo kojoj etiketi, a samo etanol i 2 – butoksietanol navedeni su na bilo kom listu o bezbednosti materijala.

 

Možete pročitati: Sprečite i lečite ojed između butina na prirodan način

 

Zamena za omekšivač za veš

Zamena za omekšivač za veš

Prirodni omekšivač sadrži samo ono što odlučite da stavite u njega – to je deo lepote izrade vlastitih sredstava za čišćenje. Kupovni proizvodi za pranje obaviju vašu odeću tankim filmom veštačkih hemijskih parfema. Osetljivost na ove hemijske parfeme vremenom se smanjuje, ali kad prestanete da ih koristite, čulo mirisa se vraća u normalu i nećete verovati koliko su veštačke hemikalije osetne i odbojne.

Trebaće vam nekoliko ciklusa pranja da biste izgubili sloj komercijalnih deterdženata i omekšivača, ali što pre započnete, pre će vaša porodica biti oslobođena štetnih hemikalija i parfema.

Ukratko, saznali ste kako napraviti prirodni omekšivač za veš, pa isprobajte gornja rešenja sledeći put kada perete veš, zamenite veštačko prirodnim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *