Idelane 33 namirnice za dugotrajno skladištenje

namirnice za dugotrajno skladištenje

Naučite koje su idelane namirnice za dugotrajno skladištenje zajedno sa najboljim tehnikama za dugotrajno skladištenje hrane. Zbog promenljive ekonomske situacije u zemlji, dobro je biti upoznat i spreman na potencijalno skladištenje hrane. Pametno pravite zalihe hrane koja će najduže trajati na polici.

Evo liste mnogih uobičajenih, pa čak i jeftinih zaliha hrane koje sada možete da nabavite ako uopšte budete morali da živite od njih. Dobro ih je imati i za slučaj prirodnih katastrofa.

Nastavi sa čitanjem: Kako da lečite aterosklerozu

Namirnice koje mogu dugo da traju

Ovo su 33 namirnice koje traju veoma dugo – neke od njih nikada ne ističu! Idealne su namirnice za dugotrajno skladištenje.

1.Meke žitarice
Meke žitarice, kao što su ječam, kinoa, raž i griz, mogu trajati i do 8 godina. Bitno je da budu pravilno spakovane i dobro zatvorene radi dugog roka trajanja.

2. Tvrde žitarice
Tvrde žitarica, kao što su heljda, pšenica i proso, mogu trajati oko 10 do 12 godina kada se pravilno skladište. Takođe je neophodno da budu pravilno spakovane i vakumirane radi dugog roka trajanja.

3. Ovsena kaša
Ovsena kaša iz prodavnice će, prema pakovanju, trajati do 24 meseca ako se čuva na sobnoj temperaturi. Ali ako se skladišti tamo gde nema vlage ili kiseonika, može da traje i do 30 godina.

4. Beli pirinač
Beli pirinač može da traje i do 20 godina ako se čuva u idealnim uslovima. Smeđi pirinač je mnogo zdraviji od belog, ali ne traje toliko dugo kao beli, basmati ili jasmin pirinač. Skladištite ga gde nema vlage.

5. Brašno
Nemleveno brašno može trajati do 25 godina. Međutim, nakon što se melje, rok trajanja se maksimalno smanjuje. Preporučuje se da ga sameljete po potrebi. Brašno uvek držite u vakum pakovanju za maksimalni vek trajanja.

Nastavi sa čitanjem: Kako ukloniti mitisere prirodno

6. Testenina
Testenina može da traje do 30 godina kada nema vlage ili kiseonika. Testenina koju pronađete u prodavnici može da traje do 2 godine nakon datuma „najbolje do” u originalnom pakovanju. Ali tajna pravilnog čuvanja je jednostavna.

7. Pasulj
Pasulj može trajati do 5 godina i nije preporučljivo da se čuva duže od toga. Ako to učinite, i dalje će biti bezbedan za jelo, ali će biti potrebno više vremena za kuvanje, a i nakon kuvanja može biti tvrđi za žvakanje.
Konzervirani pasulj može da ostane dobar do 6 godina, a ako se čuva u najboljim uslovima, možda i duže.

8. Sočivo i mahunarke
Maksimalni rok trajanja za sočivo i mahunarke je između 4 i 5 godina. Nakon toga, možda će trebati predugo da se kuvaju, a i dalje će biti preteške za jelo.

9. Dehidrirano voće
Trik sa dehidracijom hrane je da se ukloni sva vlaga iz nje. Kada ste spremni za skladištenje, vakumirajte je. Pravilno dehidrirano voće, kao što su suvo grožđe, kajsije i jabuke, može trajati i do 30 godina. Uvek je najbolje da sami uradite proces dehidratacije voća jer iz prodavnice neće trajati ni približno tako dugo zato što nije potpuno dehidrirano i ponekad se vlaga ponovo apsorbuje tokom procesa pakovanja. Povremeno proveravajte svoje voće da biste bili sigurni da nema znakova kvarenja. Ovo su idealne namirnice za dugotrajno skladištenje.

Dehidrirano voće i povrće

10. Dehidrirano povrće
Dehidrirana šargarepa može da traje i do 20 godina, a liofiliziovani kukuruz ima rok trajanja do 15 godina i traje toliko dugo ako ne sadrži vlagu. Kokice mogu trajati neograničeno ako se dehidriraju i skladište u idealnim uslovima. Krompir pahuljice (instant pire) mogu trajati do 30 godina. Kao i kod voća, proces dehidratacije je najbolje da uradite sami, ako imate mogućnosti.

Nastavi sa čitanjem: Dobrobiti kajenske paprike

11. Suvo meso
Meso poput goveđeg koje kupite u prodavnici može trajati oko 2 godine neotvoreno. Imajte na umu da što je meso mršavije, to mu je duži rok trajanja. Masnoća će učiniti da brže užegne, što će smanjiti njegov dugi rok trajanja.

Kada sami sušite meso, produžavate mu rok trajanja jer imate kontrolu nad celim procesom. Mora se čuvati bez kiseonika i dalje od sunčeve svetlosti. Najbolji način da se obezbedi dug vek trajanja je vakumiranje.

Konzervirana piletina, govedina, šunka i tunjevina mogu da traju od 2 do 5 godina nakon odštampanog datuma sa konzerve, ako se čuvaju u idealnim uslovima. Kada kupujete mesne konzerve za skladištenje, najbolje je da prvo pročitate etikete i odaberete meso čiji su sastojci samo meso i so.

12. Jaja u prahu
Jaja u prahu su stabilna opcija kao zamena za sveža jaja. Neophodno je da se pridržavate roka utisnutog na ambalaži.

13. Puter od kikirikija
Puter od kikirikija u prahu ima rok trajanja do 15 godina, ali ako više volite kupovni u tegli, biće upotrebljiv do 2 godine ako se čuva u idealnim uslovima. Maslac od orašastih plodova je odličan dodatak vašoj hrani za hitne slučajeve.

14. Kokosovo ulje
Neotvoreno ekstra devičansko kokosovo ulje može trajati od 2 do 5 godina. Otvorene tegle kokosovog ulja će trajati nekoliko meseci nakon otvaranja. Ako u ulju ima žutih mrlja ili miriše na užeglo, znaćete da više nije dobro za jelo.

15. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje može trajati do 2 godine ako je flaša neotvorena i čuvana u idealnim uslovima. Boca mora ostati na tamnom mestu da bi se održao duži rok trajanja. Maslinovo ulje će imati ukus na užeglo kada se pokvari.

16. Prečišćeni puter (ghee ili gi)
Gi je prečišćeni puter. Kada se puter dugo kuva, sva vlaga ispari, a preostale tečnosti su mast i čvrste materije mleka. Gi može trajati do 2 godine neotvoren i u frižideru ako se čuva na tamnom i hladnom mestu. Ako se ostavi u zamrzivaču, biće dobar za upotrebu neograničeno dugo.

Nastavi sa čitanjem: Kako da prirodno vratite čulo mirisa i ukusa

17. Javorov sirup
Neotvoreni čisti javorov sirup pohranjen u staklenoj posudi može se čuvati neograničeno. Ako se otvori, ostavite u frižideru ili zamrznite.

18. Šećer
Beli, smeđi, šećer od trske i šećer u prahu mogu se čuvati na neodređeno vreme ako se čuvaju hermetički zatvoreni. Dodavanje apsorbera vlage u pakovanje i njegovo ponovno zaptivanje može pomoći da se maksimizira njegova svežina. Uverite se da bube (posebno mravi) ne napadnu vaš šećer.

19. Sirovi med
Sirovi med se može čuvati neograničeno. Voda će ga pokvariti, pa se pobrinite da ga zaštitite od vlage. Moguće je da će se u nekom trenutku kristalizovati, ali je to u redu. Da biste ga dekristalizovali, samo stavite teglu meda u posudu sa toplom vodom (ne dozvoljavajući da voda uđe u med) i vremenom će se vratiti u prvobitno stanje. Takođe možete uzeti kristalizovani med na kašičicu i rastvoriti ga direktno u čaju ili drugim toplim napitcima.

20. Tvrde bombone
Većina tvrdih bombona će trajati između 1 i 2 godine, ali mogu trajati neograničeno ako se čuvaju na tamnom mestu i suvoj klimi. Što je atmosfera u kojoj se čuva suvlja, to je duži rok trajanja.

21. Želatin
Neotvorena kutija suve mešavine želatina bez ukusa, trajaće neograničeno vreme u ostavi. Samo se uverite da nema vlage.

22. Kukuruzni skrob
Neotvoreni kukuruzni skrob može se čuvati na neodređeno vreme kada se čuva na hladnom i tamnom mestu. Tokom godina može izgubiti neke od svojstava zgušnjavanja.

23. Soja sos
Neotvorena tegla soja sosa može trajati beskonačno. Kada se otvori, trajaće između 2 do 3 godine.

Nastavi sa čitanjem: Održavanje i nega nakita

24. Sirće
Jabukovo sirće će trajati neograničeno. Ono ima mnoga svojstva u ishrani i čišćenju, tako da njegova upotreba prevazilazi tipične začine za salatu.

25. Alkohol
Neotvorene boce žestokog pića mogu se čuvati neograničeno. Čuvajte neotvorene boce vina najviše 2 godine, osim ako ne znate tačan rok trajanja vina. Svaka vrsta vina (merlo, sovinjon, itd.) ima drugačiji rok trajanja. Čuvajte vino u tamnom, hladnom podrumu sa flašom pod uglom tako da čep (pampur) uvek ostane mokar. Neka vina visokog kvaliteta mogu da se čuvaju stotinama godina, ali je to skupa varijanta za skladištenje.

26. So
So će se čuvati na neodređeno vreme bez gubitka kvaliteta. Bela kuhinjska so je visoko obrađena pa vam preporučujemo da čuvate ružičastu himalajsku ili morsku so. Pobrinite se da so bude bez vlage.

27. Bujon u prahu
Bujon, u praškastom obliku, može se čuvati do 10 godina, ali se njegov rok trajanja može značajno produžiti ako se kocke (ili rastresiti prah) zatvore u vakum kesu.

28. Suvo bilje i začini
Sušeno bilje može trajati između 1 i 3 godine, u zavisnosti od toga kako se čuva. Začini mogu trajati do 4 godine ako se ne otvaraju i čuvaju na hladnom i tamnom mestu.

Suvo bilje i začini

29. Soda bikarbona
Soda bikarbona se može čuvati neograničeno. Važno je da bude suva i bez vlage. Ako se plašite da vam se soda bikarbona pokvarila, nemojte je bacati. Umesto toga, koristite je kao proizvod za čišćenje kuće. Slobodno je skladištite u većim količinama.

30. Instant kafa
Instant kafa može trajati do 25 godina na polici u ostavi, ali će trajati neograničeno ako se čuva u hermetički zatvorenim posudama u zamrzivaču.

Nastavi sa čitanjem: Sjajna i mirisna kosa

31. Mleko u prahu
Mleko u prahu može trajati do 25 godina ako se pravilno skladišti. Uverite se da je potpuno zatvoreno i uskladišteno na suvom, hladnom mestu gde nema vlage. Vakum pakovanje može produžiti njegov vek trajanja. Ako mleko u prahu postane žuto ili počne da miriše na užeglo, smatrajte da nije više za upotrebu.

32. Sirovi kakao
Sirovi kakao zrno može trajati između 2 do 3 godine. Čisti kakao prah može trajati do 2 godine ili više. Kvalitet, ukus i nutritivna svojstva mogu se smanjiti tokom vremena, posebno ako je otvoren duže od dve godine. Obavezno ga čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

33. Čaj
Čaj, bilo u vrećicii ili u obliku suvog lista, može trajati do 2 godine. Jedino što rizikujete konzumiranjem čaja nakon isteka roka je kvalitet. Nećete se razboleti od pijenja čaja čiji je rok istekao. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi za maksimalni vek trajanja.

Pravilno skladištenje namirnica

Postoji mnogo različitih metoda za očuvanje hrane. Hrana se može kiseliti, pasterizovati, dehidrirati, sušiti zamrzavanjem i termički obrađivati. Namirnice za dugotrajno skladištenje se obrađuju tako da mogu da imaju duži rok trajanja uz zadržavanje nutritivne vrednosti tokom perioda od nekoliko meseci ili godina. Ambalaža koja se koristi za zaptivanje proizvoda takođe ima mnogo veze sa njegovim rokom trajanja. Za dugotrajno skladištenje hrane, pakovanja se često ispiraju azotom da bi se uklonio sav kiseonik koji je prisutan, a zatim se dodaje i apsorber vlage. Neke od ovih namirnica garantovano traju na hladnim i tamnim mestima do 30 godina ili više.

Nastavi sa čitanjem: Trikovi za čišćenje kuhinje bez hemikalija

Postoji mnogo varijabli koje mogu promeniti rok trajanja bilo koje namirnice za dugotrajno skladištenje. Glavni faktori su kiseonik, svetlost, toplota, vlaga, bakterije (uključujući buđ) i insekti ili glodari.

Bitna stvar koju treba uzeti u obzir prilikom skladištenja prehrambenih proizvoda su bube. Držite lovorov list na policama sa hranom, kao i samolepljivu foliju na vrh tegle pre nego što zatvorite poklopac. Ovo stvara dodatnu barijeru protiv buba i pomaže da se poklopac ne zalepi za teglu.

Što se tiče konzerviranja hrane, najbolje je da se stvori okruženje koje je negostoljubivo za bakterije uklanjanjem kiseonika i vlage. Postoje proizvodi za koje je to skoro nemoguće uraditi jer su puni vode. Najverovatnije će rok trajanja tih proizvoda biti znatno kraći od proizvoda koji sadrži manje vlage. Uvek kod konzervi, proverite da li ima znakova botulizma pre jela jer botulizam može biti opasan po zdravlje. O botulizmu možete više pročitati ovde.

Neke namirnice za dugotrajno skladištenje mogu imati duži rok trajanja ako se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču, ali rizikuju da izgube ukus ili hranljivu vrednost.

Najjednostavniji način da produžite životni vek vaše hrane je da je držite dalje od svetlosti, toplote, vlage i kiseonika. Obično je to u ostavi ili podrumu gde temperature ostaju stabilne tokom cele godine. Preporučuje se da se stabilna hrana čuva na polici u kući, a ne u garaži, jer garaža obično ima veće temperaturne oscilacije.

Još jedan savet je da rotirate hranu dok je jedete. Rotirajući hranu, možete biti sigurni da jedete ono što prvo ističe dok održavate opskrbljenu ostavu koja vam može trajati nekoliko godina.

Nastavi sa čitanjem: Lekovite zimske namirnice i napici

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishSerbian