Domaća krema za sunčanje od 3 sastojka, 2 recepta i 1 minut pripreme

Domaća krema za sunčanje od 3 sastojka

Pronalaženje sigurnog preparata za sunčanje može biti izazov. Zato je tu domaća krema za sunčanje od 3 sastojka i rekordno vreme za njenu pripremu je samo 1 minut! Na raspolaganju su 2 recepta.

 

Kako postepeno učimo sve više o tome šta stavljamo na svoju kožu, pažljivo biramo sastojke za pravljenje domaćih proizvoda za zaštitu od sunca.

Što češće koristimo neki proizvod ili jedemo neku hranu, to želimo da bude boljeg kvaliteta (želimo prirodne proizvode i pravu zdravu hranu) i konačno smo došli do tačke kada je vreme da nadogradimo kremu za sunčanje. Vrh naših briga su toksini, kao i cena kvalitetne kreme za sunčanje i činjenica da tradicionalni hemijski sastojci za zaštitu od sunca mogu čak povećati rizik od raka kože.

Jedan domaći preparat za sunčanje košta neuporedivo manje u odnosu na najjeftinije netoksične kreme za sunčanje u prodavnicama. Priprema se za bukvalno 1 minut i odlično deluje na svetloj koži.

 

Možete pročitati: Prirodna zaštita od komaraca u vidu spreja, biljaka, ulja i vitamina

 

Kreme za sunčanje bez štetnih sastojaka

Kreme za sunčanje bez štetnih sastojaka

Sa količinom kreme za sunčanje koju koristimo leti, naša krema za sunčanje mora biti bez toksina i bez parabena.

Parabeni deluju kao sintetičko estrogeno jedinjenje i mogu izmeniti hormonsku signalizaciju. Pravilna endokrina signalizacija je posebno važna tokom kritičnih perioda razvoja – dok je dete u materici i tokom detinjstva i adolescencije. Hemikalije koje remete hormonsku signalizaciju mogu dovesti do negativnog uticaja na razvoj, reprodukciju, neurološki i imuni sistem.

 

Vitamina A, retinil palmitat, može povećati razvoj kancerogenih tumora kože i lezija.

Ovaj sastojak se nalazi u svim vrstama šminke i proizvoda za negu kože, jer ima antioksidativna svojstva koja usporavaju starenje kože. Međutim, isti taj sastojak koji može da izazove „veću osetljivost na sunčevu svetlost“ takođe se pripisuje „jačanju foto-kancerogene aktivnosti“ sunčeve svetlosti.

 

Mnoge kompanije pod nazivom „miris“ na etiketama skrivaju sastojake. Ali može da sadrži i konzervanse za miris i druge hemikalije koje nikada ne bismo ni znali.

Pošto ne znamo šta „miris“ uključuje, trebalo bi da ga izbegavamo kad god je to moguće.

 

Možete pročitati: Sprečite i lečite ojed između butina na prirodan način

 

Prirodne kreme sa zastitnim faktorom

Prirodne kreme sa zastitnim faktorom

Mnogi sastojci ovih recepata imaju prirodni zaštitni faktor (SPF).

Pojedinačni sastojci se smatraju niskim SPF, dok drugi visokim SPF:

Bademovo ulje: SPF oko 5
Kokosovo ulje: SPF 4-6
Cink oksid ili titan dioksid: SPF 2-20 u zavisnosti od toga koliko se koristi
Ulje semenki maline: SPF 25-50
Ulje semena šargarepe: SPF 35-40
Šea puter: SPF 4-6

Konačna verzija kreme imaće različitu sposobnost zaštite od sunca u zavisnosti od količine svakog sastojka koji se koristi. Za jednostavnu verziju, čak i samo kokosovo ulje i šea puter sa malo cinkovog oksida ili malo semena maline i ulja semena šargarepe poslužiće za umerenu izloženost suncu.

 

Kupovina cinkovog oksida i ulja semenki šargarepe je početni trošak, ali krema za sunčanje će trajati barem tokom leta, ako ne i duže. Bočica ulja semena šargarepe i pakovanje cinkovog oksida poslužiće za nekoliko domaćih krema za sunčanje.

Domaća krema za sunčanje od 3 sastojka ne traži velike troškove izrade, već pravi uštedu kućnog budžeta.

 

Možete pročitati: Osip od znoja i vrućine, poznat kao miliarija – prirodno lečenje

 

Prirodna krema za sunčanje recept

Prirodna krema za sunčanje recept

Recept I

Potrebni sastojci:

115 g  maslinovog ili nekog drugog ulja (može i prirodniji losion)

30 g cinkovog oksida za (faktor) SPF 20 (2 kašike)

12 kapi ulja semena šargarepe (nepuna kašičica)

 

Način pripreme:

Sipajte ulje ili losion u posudu,  dodajte cinkov oksid i ulje semena šargarepe. Sve sastojke dobro izmešajte.

Izručite u teglicu i spremno je za korišćenje.

 

Napomena*

Ako želite da vašu kremu za sunčanje učinite vodootpornom, potrebno je da otopite 115 g (oko 2 kašike) pčelinjeg voska i kada se malo prohladi,  dodajte sve gore navedene sastojke i dobro promešajte dok se sve ne sjedini.

Na ovaj način ćete moći da duže vreme provedete u vodi bez bojazni da će se vaša krema sa zaštitinim faktorom skinuti.

 

Možete pročitati: Himalajska so upotreba i svi njeni benefiti korišćenja

 

Kako napraviti prirodno sredstvo za sunčanje?

Kako napraviti prirodno sredstvo za sunčanje?

Domaća krema za sunčanje od 3 sastojka na bazi kokosovog ulja biće opisana u drugom receptu.

Recept za zaštitu od sunca sa kokosovim uljem napravljen je od tri potpuno prirodna sastojka koji nude prirodnu zaštitu od sunca, bez štetnih hemikalija.

 

Kokosovo ulje se apsorbuje u kožu i u ćelijsku strukturu vezivnog tkiva, ograničavajući štetu koju prekomerno izlaganje suncu može prouzrokovati. Koža ostaje neoštećena čak i kada ste izloženi duže na slabijem suncu. Bilo da se primenjuje lokalno ili se uzima interno, kokosovo ulje pomaže da koža ostane mlada, zdrava i bez bolesti.

 

Samo kokosovo ulje ima prirodni zaštitini faktor, koji nije dovoljan za dug dan na suncu, pa dodajemo ulje semenki maline, cinkov oksid i esencijalna ulja (opciono). Ulje semenki maline takođe imaju prirodni zaštitini faktor. Cinkov oksid je poznat po svojoj sposobnosti da zaštiti kožu i od UVA i od UVB zraka.

 

Kako napraviti kremu za sunčanje od kokosovog ulja?

Trebaće vam sledeći sastojci: devičansko kokosovo ulje, cink oksid, ulje semenki maline

 

O sastojcima:

Kokosovo ulje: Sadrži prirodni faktor, vlaži kožu i sadrži puno antioksidansa koji pomažu u zaštiti kože od štetnog zračenja sunca.

Ulje semenki maline: Apsorbuju UVB i UVC sunčeve zrake. Umiruju upaljenu kožu i podstiču zdravu regeneraciju ćelija kože.

Cink oksid: Moćan UV filter koji dokazano rasipa ili odbija UV zrake. Cink oksid je jedan od retkih minerala koji se preporučuje kao siguran i efikasan sastojak u kremama za sunčanje.

 

Ne postoji način da se tačno zna koliki je SPF (zaštitni faktor) u ulju, jer postoje različiti izvori informacija o tome koliki je SPF u uljima i esencijalnim uljima. Ako imate svetlu kožu koja lako gori, možda ćete morati da dodate još cinkovog oksida. Preporučujemo vam da recepte prilagodite tako da odgovaraju potrebama vaše kože.

 

Recept II

 

Potrebni sastojci:

½ šolje devičanskog kokosovog ulja

2 supene kašike cink oksida

1 kašika ulja semenki maline

Opciono: 10 kapi esencijalnih ulja (na primer seme šargarepe i lavanda)

 

Način pripreme:

Ako je kokosovo ulje stajalo u frižideru, stavite ga na sobnoj temperaturi da se u potpunosti opusti tj da iz čvrstog pređe u tečno stanje. Pažljivo dodajte cinkov oksid (trudite se da ga ne udišete), ulje semenki maline i esencijalna ulja (opciono).

Nakon što se ulje i cinkov oksid dobro izmešaju, sipajte ih u malu posudu.

 

Savet:

Svakako preporučujemo da se mudro izlažete suncu, najbolje je u ranim prepodnevnim i kasnim poslepodnevnim satima.

 

Možete pročitati: Idealan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina u ishrani

9 thoughts on “Domaća krema za sunčanje od 3 sastojka, 2 recepta i 1 minut pripreme

 1. Sonja says:

  Imam pitanje. Da li krajnji proizvod bude u čvrstom ili tečnom stanju. I u koju posudu je najbolje sipati (recept broj 2).
  Hvala.

  • Marija says:

   Poštovana, konzistencija proizvoda leti bude slična kremama za sunčanje. U slučaju da se čuva u frižideru ili na hladnijem mestu, kokosovo ulje učvrsti taj proizvod za sunčanje. Što se tiče adekvatne posude, najbolje je sipati u teglicu ili ambalažu sličnu kremi za sunčanje.
   Pozdrav

 2. Biljana Vukov says:

  Da li moze kombinacija maslinovog i kokosovog ulja,prvi recept je u pitanju? I da li se moze “preterati” sa uljem sargarepe?

 3. Kristina says:

  Dobar dan, s obzirom da zelim da mi krema ima veci faktor zastite(npr 40) pretpostvljam da bih trebala da dupliram kolicinu cink oksida, da li to znaci da treba da povecam i kolicinu maslinovog ulja?

  • Marija says:

   Poštovana, ne bih Vam savetovala da povećavate količinu cink oksida, već možete koristiti ulje sa većim prirodnim zaštitinim faktorom kao što je ulje semenki maline i ulje semena šargarepe.

 4. Marijana Mirković says:

  Poštovana, da li u prvom receptu umesto ulja semena šargarepe mogu koristiti ulje semena maline? Kako čuvati napravljenu kremu, i koliko je rok trajanja? Unapred zahvalna, pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *