Evo najbržeg načina kako zaustaviti uporan kašalj

kako zaustaviti uporan kašalj

Postoji par stvari koje možete uraditi, a koje mogu pomoći u ublažavanju napada kašlja, a donosimo i proveren način kako zaustaviti uporan kašalj.

Postoje dve vrste kašlja, a to su suvi kašalj (više o njemu možete pročitati ovde) i produktivni kašalj (više o njemu ovde).
Ima nekoliko metoda sa kojima možete pokušati da zaustavite napad kašlja kada on počne. A to su:

piti puno vode
piti u manjim gutljajima toplu vodu sa medom
koristiti prirodne lekove (recept je u produžetku)
tuširanje parom
koristiti ovlaživač vazduha u kući

Možete pročitati: Kako se pravi domaća Vaporub mast

Kašalj se često javlja zbog suvoće ili iritacije u grlu. Gore navedene metode mogu pomoći u ublažavanju suvoće i iritacije ako postoje.

Donosimo vam recept za moćan prirodni lek koji otkriva kako zaustaviti uporan kašalj na najbrži mogući način. Pritom je sladak  i mogu ga koristiti i deca, koja ga mogu doživeti kao pravu lekovitu poslasticu.

Sastojci koji se koriste u njemu pomažu u smirivanju kašlja ali se možete uzimati i za prevenciju jer sadrži moćne hranljive materije koje jačaju vaš imuni sistem.

Možete pročitati: Kako da napravite septolete za grlo – 5 recepata

Lek za kašalj

Sastojci:

100 ml hlado ceđenog kokosovog ulja
100 grama kvalitetnog meda
prstohvat cejlonskog cimeta
sok od jednog većeg limuna

Uputstvo za prpremu:

Držite kokosovo ulje na sobnoj temperaturi kako bi bilo u tečnom stanju. Umutite ga dok ne postane penasto.
Dodajte med i nastavite da mutite dok se potpuno ne sjedine.
Dodajte limunov sok i cejlonski cimet.
Izručite ga u staklenu posudu sa poklopcem. Čuvajte ga u frižideru.

Uzimajte jednu kašičicu svakog dana preventivno, a kod kašlja možete uzimati tri puta na dan.

Možete pročitati: Kako da bustujete imunitet hranom bogatom vitaminima

Med za kašalj

Med sadrži antioksidante, koji mogu zaštititi telo od upale. Zapaljenje može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak i autoimune poremećaje. Jedna studija je otkrila da se antioksidansi u medu mogu otkriti u krvnoj plazmi, pokazujući da jedenje meda može povećati antioksidativnu aktivnost u telu.

Istraživanja pokazuju da postoji razlog za dodavanje malo meda u čaj kada ste prehlađeni. Med može značajno smanjiti mučan kašalj koji dobijete noću. U nekim slučajevima deluje bolje od standardnih lekova.

Med se pokazao kao odličan lek kod dece koja se suočavaju sa upornim kašljem. Dve kašičice meda bi ublažile noćni kašalj dece i omogućile im da spavaju. Međutim, lekari ne preporučuju ovu praksu deci mlađoj od godinu dana.

Možete pročitati: Kako da ojačate svoje srce

med i limun za kašalj

Kokosovo ulje uništava viruse koji izazivaju grip, boginje, hepatitis, herpes, SARS i druge ozbiljne zdravstvene rizike. Takođe uništava bakterije koje izazivaju čireve, infekcije grla, infekcije urinarnog trakta, upalu pluća i gonoreju. Kokosovo ulje takođe može pomoći u eliminisanju gljivica koje izazivaju lišajeve, atletsko stopalo i pelenski osip.

Zasićene masti kao što su laurinska kiselina i monolaurin prisutne u kokosovom ulju imaju antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Ova svojstva pomažu u borbi protiv raznih bakterija, gljivica i parazita koji uzrokuju različite zdravstvene probleme.
Pokazalo se da upotreba ovog ulja blago pomaže sledećem:

  • Oslobađanju od stresa
  • bržem zarastanju rana
  • drži dijabetes pod kontrolom
  • ojačava kosti
  • povećava energiju

Možete pročitati: Kako da uklonite toksine i upalu iz organizma

Cejlonski cimet  obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pružaju značajne zdravstvene prednosti. Na primer, cejlonski cimet je pun beta-karotena, što je jedan od razloga njegove bogate braon boje. Porodica pigmenata karotena deluje kao važni provitamini jer se mogu pretvoriti u vitamin A. Ovaj vitamin je važan deo očuvanja zdravlja očiju.

Cjlonski cimet takođe nudi antibakterijske prednosti. Shodno tome, cimetaldehid, komponenta esencijalnog ulja cimeta koja mu daje jedinstven miris, može da se bori protiv različitih bakterija tako što cilja na membranu bakterijskih ćelija, koja ih može uništiti.

On je moćan izvor hranljivih materija i pomaže vašem telu na različite načine. Ulja koja se nalaze u cejlonskom cimetu smiruju grčeve, snižavaju holesterol i smanjuju gasove u stomaku. Male količine cimeta takođe mogu stimulisati vaš apetit. Cejlonski cimet je efikasan za pacijente sa dijabetesom, jer pomaže u snižavanju šećera u krvi. Čaj od cejlonskog cimeta takođe pomaže u gubitku težine i takođe smiruje menstrualne grčeve. Jedinjenje nazvano „tanini“ koje se nalazi u cejlonskom cimetu može pomoći u zarastanju rana delujući kao astringent.

Možete pročitati: O prirodnim lekovima protiv bolova

Limun privlači pažnju zbog svog impresivnog sadržaja vitamina C. To je važno jer se vitamin C često smatra svetim gralom za zdravu imunološku funkciju – i to sa dobrim razlogom. Vitamin C pomaže u stvaranju belih krvnih zrnaca, koji proizvode antitela. Antitela su proteini koji prepoznaju štetne klice (npr. viruse i bakterije) u krvi i uništavaju ih. Ovo pomaže da vaš imuni sistem bude jak i u stanju da se bori protiv stranih patogena.

Hrana bogata vitaminom C i drugim antioksidansima može pomoći u jačanju imunološkog sistema protiv klica koje izazivaju prehladu i grip. Iako se čini da dodaci vitamina C ne smanjuju učestalost prehlade, oni mogu pomoći da se smanji dužina trajanja prehlade. Vitamin C takođe može pomoći u jačanju imuniteta kod ljudi koji su podvrgnuti ekstremnoj fizičkoj aktivnosti.

Možete pročitati: O dobrom vidu bez naočara – Kompletan vodič

Sada kada znamo kako zaustaviti uporan kašalj, lakše ćemo se nositi sa predstojećim zimskim prehladama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *