Kako se pravi domaća Vaporub mast? – Njeni benefiti za decu i odrasle

domaća Vaporub mast

Kako se pravi domaća Vaporub mast? Lako i jednostavno, u par koraka i za svega nekoliko minuta. Kada je jednom napravite, nikada je više nećete kupiti u apoteci! Da ne pominjemo njene benefite i sigurno korišćenje za decu i odrasle.

Zato domaća Vaporub mast sadrži 5 eterična ulja koja ne samo da uklanjaju simptome prehlade, već i mogu pomoći telu da se izleči. Evo karakteristika, povoljnih po zdravlje, eteričnih ulja od kojih pravimo Vaporub mast:

Eterično ulje mentola je antibakterijsko, analgetično (umiruje bol) i protivupalno. Takođe hladi i osvežava zahvaljujući sadržaju mentola.
Eterično ulje eukaliptusa je antimikrobno i odlični ekspektorans, što ga čini dobrim za upotrebu kod respiratornih problema.
Eterično ulje lavande je veoma umirujuće i može obezbediti miran san.
Eterično ulje limuna pored toga što služi za uklanjanje nečistoća, takođe je odlično za umirenje prehlade, kašlja i drugih problema sa gornjim disajnim putevima.
Eterično ulje čajevca je antimikrobno, što ga čini dobrim dodatkom za uklanjanje problema uzrokovanog nekom vrstom patogena.

Pojedinačno, ova esencijalna ulja su sjajna, ali zajedno čine moćnu kombinaciju koja pomaže u uklanjanju zagušenja u grudima. A evo i celog recepta:

Možete pročitati: Kako da napravite septolete za grlo na 5 načina

Domaća Vaporub mast recept

Sastojci:

¼ šolje kokosovog ulja (sobne temperature)
¼ šolje ši putera (sobne temperature)
25 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
20 kapi esencijalnog ulja mentola
15 kapi esencijalnog ulja lavande
10 kapi eteričnog ulja limuna
5 kapi eteričnog ulja čajevca

Uputstvo za pripremu:

Koristeći mikser, umutite kokosovo ulje i ši puter oko 30 sekundi. Dodajte eterična ulja i ponovo umutite još jedan minut, a zatim izručite u teglu sa poklopcem. Čuvati na hladnom i tamnom mestu nekoliko meseci.

Možete pročitati: Kako da uklonite toksine i upalu iz organizma

Ovako pripremljena domaća Vaporub mast se koristi tako što se nanosi mala količina na grudi tokom prehlade ili kada imate kašalj. Takođe možete naneti i utrljati na gornji i srednji deo leđa. Kada se koristi domaća vaporub mast kod manje dece, nanese se samo mala količina na tabane, koji se potom utople. Eterična ulja će se preko stopala dalje apsorbovati kroz telo i pružiti potreban boljitak. Ova domaća mast ima još puno prednosti koje ćemo navesti u produžetku teksta.

Domaća Vaporub mast recept

Benefiti domaće Vaporub masti

  • Atletsko stopalo

Domaći Vaporub je uobičajeni kućni lek koji se koristi za ublažavanje određenih stanja stopala, uključujući atletsko stopalo. Izvanredni antimikrobni sastojci pomažu da se spreči vlaga i uklone bakterije.

  • Tretirajte akne

Ako imate ekcem ili akne, jedna od najboljih upotreba domaćeg Vaporub-a je da umirite kožu, smanjite upalu i očistite ten. To je zbog eteričnog ulja čajevca, koje pored toga što je antimikrobno, takođe je poznato i kao antiinflamatorno i antibakterijsko.

  • Oterajte insekate

Zbog svojih eteričnih ulja, odbija insekte. Utapkajte malo na ruke, noge, vrat ili druga područja izložene kože da biste sprečili bube (uključujući komarce). Osim upotrebe domaćeg Vaporuba kod infekcija gornjih disajnih puteva, može se koristiti za odbijanje komaraca, pa čak i buva.

  • Izbledite strije

Ako želite da izbledite strije, onda je ovo pravo rešenje za vas. Poznato je da antiinflamatorna svojstva, kojima obiluje domaća Vaporub mast, smanjuju ožiljke, uključujući i strije. Iako nije dokazano da je efikasan način za smanjenje pojave novih strija, možda bi bilo vredno pokušati.

  • Sprečite pojavu modrica

Za sprečavanje stvaranja modrica, možete razmisliti o nanošenju ove domaće masti. To je velikim delom posledica eteričnog ulja mentola, koji pomaže da se smanji bol povezan sa modricom tako što pruža osećaj hlađenja koji ublažava upalu i smiruje kožu.

  • Lečite ogrebotine i opekotine

Ova domaća Vaporub mast može pomoći u zarastanju manjih posekotina i ogrebotina kada se primenjuje jednom ili dva puta dnevno, jer gusta formula stvara barijeru između vaših posekotina. Mentol i eukaliptus deluju kao antiinflamatorna svojstva koja pomažu stimulisanju zarastanja rana.

  • Ublažite glavobolje

Da li primećujete koliko brzo se vaše zagušenje popušta kada koristite Vaporub na grudima? Ako patite od sinusnih glavobolja, jedna od najboljih upotreba je jednostavno udisati miris. To je potencijalno brzo rešenje za ublažavanje glavobolje. Za to je zaslužan mentol.

  • Vlaži suvu kožu

Odlična je za umirivanje ispucalih peta, a takođe umiruje i druge delove tela gde je koža izuzetno suva. Kokosovo ulje i ši puter pomažu da se zadrži vlaga dok je mentol antibakterijski. Nanesite tanak sloj na sva područja kojima je potrebno malo dodatne vlage.

  • Olakšajte bol u mišićima

Da biste olakšali bol u mišićima nakon intenzivnog treninga, nanesite malo ove masti na bolno područje. Osećaj hlađenja deluje da umiri nadražene ili umorne mišiće. Kombinujte sa toplim oblogama za bolje rezultate.

Možete pročitati: Kako da bustujete imunitet i da spremni dočekate zimu

Ovo su samo neki od benefita koje nam pruža domaća Vaporub mast. No, najbolje da je napravite sami i uverite se u njenu učinkovitost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *