Domaća sredstva za čišćenje tepiha i odstranjivanje mrlja

čišćenje tepiha i odstranjivanje mrlja

Ova prirodna sredstva za čišćenje tepiha i odstranjivanje mrlja najbolje funkcionišu na zaista prljavim tepisima. Uklanjaju mirise, prirodni su i jednostavni za izradu i upotrebu!

Svima nama se s vremena na vreme dešava da nečim slučajno zaprljamo tepih i prva reakcija je upotreba komercijalnih sredstava za čišćenje tepiha koji nakon nanošenja na mrlju u toku sušenja tepiha ispuštaju neprijatne mirise. Osim toga, mnoga od ovih sredstava za čišćenje mogu oštetiti ili promeniti boju sofa, tepiha ili zavesa.

Mnogo bolja i isplativija opcija je da sami napravimo sredstva za čišćenje tepiha i odstranjivanje mrlja. Znate njihov sastav, sami diktirate miris koji vam se sviđa i što je najvažnije deluju na prljavim i isflekanim tepisima.

Svi sastojci za ove recepte se nalaze u našoj kuhinji. Vrlo je jeftino za napraviti i zaista uspeva!

 

Možete pročitati: Kako da brzo zaustavite krvarenje

 

Najabolje sredstvo za pranje tepiha

 

Belo sirće
Belo sirće uklanja teške mrlje i mirise, posebno one od kućnih ljubimaca. Može da se uhvati u koštac sa bilo kojom tvrdokornom mrljom. Sirće razblažimo vodom jer je kiselo. Ono je bezbedno za upotrebu na većini tkanina i efikasno je protiv mnogih mrlja.

So
So u ovom prirodnom receptu za čišćenje domaćih tepiha koristi se za vezivanje mrlja. Ako imate zaista tešku mrlju, poput crnog vina ili soka od brusnice, prvo možete sipati malo soli na mrlju da upije tečnost. Ostavite da se osuši 10-15 minuta (ili dok se ne pokaže da je so upila svu tečnost) i usisajte. Zatim koristite sredstvo za čišćenje tepiha i odstranjivanje mrlja.

Eterično ulje lavande
Lavanda daje ovom prirodnom sredstvu dodatna svojstva i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa koji vrebaju u vašim tepisima. Jedno je od najsvestranijih eteričnih ulja i sigurno je za upotrebu oko dece i kućnih ljubimaca.

Najabolje sredstvo za pranje tepiha

Možete pročitati: Kako da napravite prašak za mašinsko pranje posuđa

 

Sredstvo za suvo pranje tepiha

 

Sastojci:

1 šolja belog sirćeta

2 šolje vode

2 kašičice soli

15 kapi eteričnog ulja lavande

 

Uputstvo:

Kombinujte sirće i vodu u velikoj boci sa raspršivačem.
Dodajte so i eterično ulje lavande.
Zatvorite i protresite.
Obilno prskajte po tepisima, često protresite bočicu između prskanja.
Ostavite da se tepisi osuše.
Nakon toga ih usisajte.

 

Možete pročitati: Kako da napravite omekšivač za veš

Sredstvo za suvo pranje tepiha

Najbolje sredstvo za skidanje fleka sa tepiha

 

Kombinacija prirodnih sredstava za čišćenje može ukloniti mrlje sa tepiha. Počnite sa hidrogenom za vezivanje i uklanjanje mrlja. Dok soda bikarbona radi na uklanjanju prljavštine. Zatim dodajte eterično ulje pomorandže, kako bi delovali na čvrste mrlje! Napravljeno od kore narandže, ono, kao i većina ulja citrusa, deluje kao prirodni odmašćivač i bori se protiv mrlja bez jakih hemikalija.

Deluje na starim i novim flekama, ali isključivo se koristi kod tepiha svetljih boja jer sadrži hidrogen koji može da promeni boju tkanine.

Sastojci:

1/4 šolje sode bikarbone

1/4 šolje tople vode

6 kapi eteričnog ulja narandže

1/4 šolje hidrogena

1 staklena boca sa raspršivačem

 

Uputstvo:

U posudi za mešanje pomešajte 1/4 šolje sode bikarbone i 1/4 šolje tople vode. Umutiti da se sjedini i delimično rastvori. Pomoću levka sipajte ovu mešavinu u bočicu sa raspršivačem. Dodajte 6 kapi eteričnog ulja i sipajte 1/4 šolje hidrogena. Dobro je protresite da se sjedini.

Počnite testiranjem male površine. Promućkati pre upotrebe. Zatim poprskajte mrlju sa tepiha i ostavite da stoji 15 do 30 minuta. Zatim po potrebi dodajte malu količinu tople vode i očistite mrlju. Obrišite čistom magičnom krpom.

Neće vam biti potrebna druga skupa sredstva za čišćenje tepiha i odstranjivanje mrlja.

 

Možete pročitati: O prirodnim lekovima protiv bolova koji se nalaze u našoj kuhinji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *