BRAT dijeta za dijareju i mučninu kao prva i najveća pomoć

brat dijeta za dijareju

BRAT dijeta za dijareju i mučninu umnogome pomaže kod eliminisanja tih neprijatnih propratnih simptoma stomačnog virusa. Ova dijeta se odnosi na ublažavanje stomačnih tegoba hranom koja se lako vari i može vam biti od pomoći da održite snagu i smanjite količinu proizvedene stolice.

Šta je BRAT dijeta?
BRAT je akronim koji označava banane (bananas), pirinač (rice), pire od jabuka (applesauce) i beli dvopek ili tost (toast). To je dijeta osmišljena da pomogne u lečenju i podršci stomačnih tegoba kod dece i odraslih.

Fokusirajući se na četiri namirnice koje se lako vare, BRAT dijeta ograničava unos vlakana kao sredstvo za smanjenje ozbiljnosti dijareje i učvršćivanje stolice. Istorijski su je pedijatri preporučivali za lečenje dijareje kod dece.

Koliko dugo treba da pratite BRAT dijetu?
Za razliku od većine popularnih dijeta kao što su keto, veganska i paleo dijeta, BRAT dijeta za dijareju i mučninu nije namenjena da bude ishrana kao životni stil koji se prati tokom dužeg vremenskog perioda; to je način da dobijete hranu dok imate dijareju, mučninu i druge probleme sa varenjem, a da ne opterećujete svoj sistem za varenje.

Nastavi sa čitanjem: Prirodno lečite sezonsku alergiju

Dijetu treba pratiti samo dok ne počnete da tolerišete hranu koju inače unosite. Ima veoma malo proteina, vlakana, masti, vitamina i minerala, tako da ne treba dugo biti na ovom režimu ishrane, jer to može dovesti do nedostataka i pothranjenosti.

Šta možete da jedete na BRAT dijeti?
Osnovna BRAT dijeta se sastoji isključivo od banana, pirinča, pirea od jabuka i tosta. Ova hrana je nežna za stomak jer sadrži malo vlakana i sastoji se prvenstveno od jednostavnih ugljenih hidrata. Iz tog razloga se smatraju „vezujućom hranom“ jer mogu da učvrste stolicu.

banana tost

Banane
Banane su bogate kalijumom i magnezijumom i sadrže uglavnom jednostavne ugljene hidrate, tako da su lakše svarljive od voća kao što su bobice. Pošto sadrže elektrolite, banane su važan deo BRAT dijete za nadoknađivanje elektrolita izgubljenih u dijareji i povraćanju.

Ako se brinete o bolesnom detetu, možete zgnječiti bananu kako bi je lakše pojelo. Ako vam je stvarno mučno i ne možete da zamislite da jedete, možete zamrznuti bananu, iseći je na male kriške i sisati ih.

Pirinač
Pirinač koji jedete na BRAT dijeti treba da bude beli pirinač jer ima manje vlakana i nežniji je za stomak od smeđeg pirinča. Izbegavajte teške začine; lagano posipanje morske soli je idealno. Sosovi i začini mogu uznemiriti stomak.

Pire od jabuka
Pire od jabuka je lako svarljiv i može da održi nivo šećera u krvi. Možete napraviti svoj ili kupiti gotov. Izbegavajte začine poput cimeta.

Tost
Tost treba da bude običan ili pripremljen jednostavno sa malo putera dok se ne preporučuju bogatiji prelivi. BRAT dijeta se fokusira na izbore sa malo vlakana, tako da je beli hleb poželjniji u odnosu na hleb od celog zrna pšenice ili hleb sa visokim sadržajem vlakana sa mekinjama.

Nastavi sa čitanjem: Umirite uznemireni stomak

Možete li se jesti još nešto na BRAT dijeti?
U ishranu se tokom stomačnih bolesti može uključiti bilo koja blaga hrana. Drugi primeri blage hrane uključuju:

Povrće:

– kuvana šargarepa
– boranija
– bundeva
– slatki krompir
– tikvice

Voće:

– banane
– oljuštene i pečene jabuke
– oljuštene breskve i kruške
– mandarine i narandže
– meke dinje

Skrob:

– krekeri
– instant ovsena kaša
– beli hleb, bela testenina i beli pirinač
– žitarice sa malo vlakana, kao što su pirinčane žitarice

Proteini:

– nemasno belo meso piletine
– nemasno belo meso ćuretine
– jaja
– pojedine vrste riba
– mlečna hrana sa niskim sadržajem laktoze, kao što su grčki jogurt i kefir

Masti:

– puter od badema
– avokado
– kokosovo mleko
– maslinovo ulje
– maslac od suncokretovog semena

BRAT dijeta blaga hrana

Nastavi sa čitanjem: Skratite trajanje prehlade ili je u potpunosti sprečite

Hrana koju treba izbegavati na BRAT dijeti!
Pored konzumiranja blage hrane, postoje određene vrste hrane koje ćete želeti da izbegavate neko vreme. Na primer, obično je dobro konzumirati hranu bogatu vlaknima, poput određenog voća i povrća, ali vlakna mogu izazvati nadimanje i bolove u stomaku. Konzumiranje alkohola uzrokuje da vaš stomak proizvodi više kiseline nego što to obično čini. Dodatna kiselina može uznemiriti sluznicu želuca i izazvati bol u stomaku, dijareju i povraćanje.

Namirnice koje treba izbegavati na BRAT dijeti uključuju:

– alkohol, gazirana pića i pića sa kofeinom
– svo sirovo povrće
– ananas i grejpfrut
– mlečni proizvodi
– masna ili začinjena hrana
– hrana sa visokim sadržajem masti, uključujući crveno i prerađeno meso
– orasi, kukuruz i kokice

Kako pratiti BRAT dijetu?
Ako otkrijete da vi ili vaše dete imate stomačni virus ili teži oblik dijareje, razmislite o BRAT dijeti. Poželjno je da se pridržavate sledećeg uputstva:

Prvog dana je potrebno da se stomak odmara prvih šest sati nakon povraćanja ili dijareje, da pijete često male količine vode kako biste izbegli dehidrataciju i održali odgovarajući nivo elektrolita, a zatim da pređite na tečnosti kao što su sok od jabuke, bistra supa i kisela voda.

Sledećeg dana možete početi da unosite hranu iz BRAT ishrane i drugu blagu hranu, poput krekera i ovsenih pahuljica.

Nastavi sa čitanjem: Prirodni inhalator za nos

Trećeg dana počnite da dodajete hranu kao što su meko kuvana jaja, pileća supa sa rezancima ili kuvano belo meso i voće u svoju ishranu ako možete, slušajući potrebe svog tela i nivoe tolerancije. Izbegavajte upotrebu jakih začina.

Posle trećeg dana, ljudi se mogu vratiti na svoju redovnu ishranu.

Iako BRAT dijeta za dijareju i mučninu umnogome pomaže kod eliminisanja tih neprijatnih propratnih simptoma stomačnog virusa, važno je imati na umu da mnogim namirnicama u režimu nedostaje esencijalna ishrana. Dijeta može da funkcioniše kao privremeno rešenje za ishranu, ali ne bi bila dobra dugoročno jer ne obezbeđuje dovoljno hranljivih materija.

Važno je zapamtiti da BRAT dijeta nije namenjena za dugotrajno pridržavanje. Ako se vaši simptomi ne poboljšaju u roku od dan ili dva na BRAT dijeti, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

Nastavi sa čitanjem: Kako da lečite aterosklerozu?

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *